Cinsel ÅŸiddet kiÅŸinin kendi rızası dışında herhangi bir cinsel eyleme maruz kalması ya da buna kalkışılmasıdır. Sadece sözel ya da mimik ve jestler aracılığıyla olabileceÄŸi gibi doÄŸrudan (dokunmadan cinsel birlikteliÄŸe varan) fiziksel etkileÅŸimin de olduÄŸu durumları kapsar. Yani akla sadece tecavüz gelmemelidir. Åžiddetin derecesi deÄŸiÅŸkenlik gösterse de olumsuz etkileri görmezden gelinemez.
Cinsel ÅŸiddet tamamen yabancı kiÅŸiler tarafından uygulanabildiÄŸi gibi aile veya yakın çevreden biri, iÅŸ yerinden biri, randevulaşışmış biri, sevgili ve hatta eÅŸ tarafından da uygulanabilir. KiÅŸinin rızası dışında geçekleÅŸen ya da kalkışılan cinsel eylemler aÅŸk, ihtiras, tutku ifadesi olarak deÄŸil hükmetme, kötü davranma, aÅŸağılama içeren bir saldırganlık olarak anlaşılmalıdır. Yinelenmesinin önüne geçilebilmesi için yardım alınması gereklidir.
Cinsel ÅŸiddet kadınlara daha sık uygulanıyorsa da, erkekler de maÄŸdur olabilmektedir. Çocukluk döneminde cinsel istismarın sanılandan çok daha yaygın olduÄŸu çalışmalarla gösterilmektedir. MaÄŸdurların önemli bir kısmı baÅŸvuruda bulunmadığı için cinsel ÅŸiddet sıklığının bilinenin de üzerinde olduÄŸu düÅŸünülmektedir. Bildirimde bulunmamanın en önemli sebeplerinden biri durumun bir ÅŸiddet, saldırı olarak anlaşılmaması, diÄŸeri de maÄŸdurun kendine pay çıkarmasıdır. Herkes cinsel ÅŸiddete maruz kalabilir ve hiç bir zaman cinsel ÅŸiddet maÄŸdurun suçu deÄŸildir.
Kim olduÄŸunuz, ne iÅŸ yaptığınız, günün hangi saatinde, nerede olduÄŸunuz, ne giyinip nasıl davrandığınızın bir önemi yoktur; hiçbir durum maÄŸdurun kendini suçlamasını gerektirmez. Åžiddetin sorumlusu uygulayan kiÅŸidir ve bu durumda saldırganlık cinsel yolla ifade edilmektedir.
Cinsel ÅŸiddetin etkileri nelerdir?
Åžiddetin ağırlığına, yinelemesine, maruz kalan kiÅŸinin geliÅŸimsel özelliklerine, sosyal destek sistemlerinin niteliÄŸine göre farklı ÅŸekillerde etkileri olabilir. DoÄŸrudan olayla ilgili bedensel etkilerinin ötesinde, cinsel ÅŸiddet maÄŸdurun yaÅŸam kalitesini olumsuz etkiler. Mutlaka bir ruhsal bozukluk boyutun varmasa da, kısa ya da uzun süreli ruhsal hasar sık görülmektedir. MaÄŸdurda gerginlik, aşırı tedirginlik, kolay irkilme,uykusuzluk, tekrarlayan kâbuslar, kendine ve dünyaya güven kaybı, içe kapanma, çökkünlük, utanç, suçluluk, intihar ve ölüm düÅŸünceleri, kendine zarar verme, alkol ve madde kullanımı görülebilir.
Cinsel saldırı sonrası en sık görülen ruhsal bozukluklar travma sonrası stres bozukluÄŸu, depresyon, kaygı bozukluÄŸu, bedensel kaynağı bulunamayan dirençli aÄŸrılar, bayılmalar, alkol ve madde kullanımıyla ilgili bozukluklardır. Bedensel etkiler aÄŸrı, yaralanma gibi kısa sürede beliren ÅŸekillerde olabileceÄŸi gibi, birçok ÅŸiddet uygulaması cinsel yolla bulaÅŸan hastalık riski de taşımaktadır. Cinsel ÅŸiddete maruz kalma halinde saÄŸlık kuruluÅŸlarına baÅŸvuru ruhsal ve bedensel etkilerin önüne geçilebilmesi ve saÄŸaltımı için kritik öneme sahiptir.
Cinsel şiddete maruz kalınca ne yapılmalıdır?
Cinsel ÅŸiddete iliÅŸkin izler genellikle geçicidir, uygulayan kiÅŸinin kimliÄŸinin tespit edilmesi, ileride hukuki süreç baÅŸlatılacaksa gerekli yasal kanıtlara sahip olunması için bu izlerin belgelenmesi önemlidir. Bu izlerin saklanması için tedbir alınması hukuki iÅŸlem baÅŸlatılacağı anlamına gelmez, maÄŸdur bunu daha sonra da deÄŸerlendirilebilir, ancak iz ve ipuçları daha sonra toplanamaz. Bu açıdan cinsel saldırı durumunda yıkanmayın, diÅŸ fırçalamayın, aÄŸzınızı çalkalamayın, tuvalet ihtiyacını mümkünse muayene sonrasına erteleyin, saçınızı taramayın, kıyafetlerinizi deÄŸiÅŸtirmeyin.
Cinsel şiddet mağduru nereye başvurmalıdır?
Kısa ve uzun vadeli ruhsal ve bedensel destek ve tedavi hizmetlerinin düzenlenebilmesi, gerekli hukuk iÅŸlemlerinin baÅŸlatılması için resmi kurumların yanı sıra bu alanda çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluÅŸlarına da baÅŸvurulabilir. BaÅŸvurulan kuruluÅŸ gerekli yönlendirmeleri yasal gereklilikler ve bireyin koÅŸul ve talepleri doÄŸrultusunda yapacaktır. Åžiddeti uygulayanın elindeki en büyük güç, maÄŸdurun ÅŸikâyetçi olmaktan çekineceÄŸine inancıdır. Åžiddet maÄŸdurunun gerekli iÅŸlemleri baÅŸlatması durumun yinelemesinin önlenmesi için en önemli tedbirdir.
BaÅŸlıca baÅŸvurulabilecek yerler; devlet hastaneleri ve diÄŸer saÄŸlık kuruluÅŸları, ruh saÄŸlığı ve travma merkezleri, polis/jandarma karakolları, savcılıklar, sosyal hizmetler il ve ilçe müdürlükleri, il baroları, kadın merkezleri ve sığınma evleridir. Karakol veya savcılığa doÄŸrudan dilekçe ile baÅŸvurulabileceÄŸi gibi, yardım istenen saÄŸlık kuruluÅŸunca muayene sonuçlarıyla yasal bildirim yapılması da istenebilir. EÄŸer hukuki süreç baÅŸlatmakla ilgili kararlı deÄŸilseniz, baÅŸvurduÄŸunuz saÄŸlık kuruluÅŸunda bulguların belgelenmesini istediÄŸinizi, bildirim için daha sonra karar vereceÄŸinizi açıkça belirtebilirsiniz.
CETAD (Cinsel Eğitim Tedavi Araştırma Derneği)
Uzm.Dr. Sevilay ZORLU
Psikiyatrist & Psikoterapist
CETAD Antalya Bölge Temsilcisi
www.antalyaterapipsikiyatri.com
Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.
1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5
Tel: 0 (242) 316 98 99
facebook.com/antalyaterapipsikiyatri
twitter.com/DrSevilayZorlu