Antalya Cinsel Terapi
Mail : drsevilayzorlu@gmail.com    Tel : 0242 316 98 99



Cinsel sapkınlıklar


Cetad Antalya Bölge Temsilcisi




KADIN CÄ°NSEL SORUNLARININ PSÄ°KOLOJÄ°K NEDENLERÄ° NELERDÄ°R?

1.YetiÅŸtirilme ve geleneksel kadın cinsel rolü:

Toplumumuzda kız çocukları yetiÅŸtirilirken cinsellikle ilgilenmemeleri öÄŸretilir. Cinsel ilgi ve aktiviteler kınanır ve kısıtlanır. Mesela mastürbasyon yapmaları istenmez ve hoÅŸ  karşılanmaz. Kadınlardan beklenen sadece eÅŸine yanıt verebilir olmalarıdır. Birçok araÅŸtırmada kadınların önemli bir bölümünün ön seviÅŸme sırasında eÅŸlerine çok az katıldıkları ya da hiç katılmadıkları, birleÅŸme sırasında ise çoÄŸunlukla hareketsiz kaldıkları gösterilmiÅŸtir.Kadınlar erkeklere neyi cinsel olarak uyarıcı bulduklarını söylemekten kaçınırlar, yeteri kadar uyarılmadıklarında cinsel birleÅŸmeyi reddetmezler, hazlarını artıracak daha aktif tutumlar almaktan kaçınırlar. Duygusal yakınlık daha önemli olduÄŸu için yakınlık, yumuÅŸaklık hissetmediklerinde ya da kırgınlıkları olduÄŸunda, incindiklerinde cinsel iÅŸlevleri daha çabuk olumsuz olarak etkilenir.

2.Geleneksel kadın cinsel rolünün dışına çıkamamak:

Geleneksel kadın cinsel rolünü benimsemiÅŸ olanlar için "iyi kız" sendromu, edilgenlik, boyun eÄŸme, yumuÅŸak baÅŸlılık, incelikli olmakla birliktedir.

Geleneksel kadın rolünün orgazm olamama (anorgazmi) ile ilgili mesajları ÅŸunlardır:

a - Cinsellikle ilgili her türlü duygu ve davranışlarını kontrol etmelidirler.

b - Cinselliklerini sadece eşlerine yanıt vermekle sınırlamalıdırlar.

c - Orgazm olup olmamaları, hatta cinsellikten haz almaları önemli ve beklenen bir ÅŸey deÄŸildir.

3.Negatif beden imajı ve düÅŸük benlik saygısı:

Orgazm bozukluÄŸu olan kadınlarda kendilerine duydukları saygının azlığı, yetersizlik duyguları ve olumsuz beden imgesi daha sık görülmektedir. Bu kadınlar kendi cinselliklerinden, iliÅŸkilerinden ve cinsel aktivitelerinin tipinden ve düzeyinden daha az memnundurlar.

4.Edilgenlik, çekingenlik:

Edilgen, bağımlı ve çekingen kadınlar, aktif, bağımsız ve giriÅŸken kadınlara göre daha çok cinsel iÅŸlev bozukluÄŸu gösterirler. EvlenmemiÅŸ kadınlar cinsel ilgi ve isteklerini reddetmeyi, bekarete deÄŸer vermeyi ve meÅŸru bir evlilik iliÅŸkisinde bütün bu engellenmelerin ortadan kalkmasını beklemeyi öÄŸrenmektedirler. Ancak yıllarca cinsel duygularına ilgisiz kaldıktan ve onları bastırdıktan sonra meÅŸru bir eriÅŸkin cinsel iliÅŸkisinde yanıt verici olmakta zorlanmaları ÅŸaşırtıcı deÄŸildir. Cinsel iliÅŸki sırasında edilgen ve hareketsiz kalan kadınlar daha çok cinsel sorun yaÅŸarlar. Hareketsiz kalma ve insiyatif almama cinsel iliÅŸkinin ritmini ve cinsel giriÅŸimin zamanlamasını tamamen erkeÄŸe bırakmak anlamına da geldiÄŸinden kadının cinsel yanıtlarıyla baÄŸlantısız olmasına da neden olmaktadır. ErkeÄŸin baÅŸlatıcı ve iliÅŸkiyi yönetici bir rolde olması kendi uyarılma düzeyine göre iliÅŸkiyi yönlendirmesine ve eÅŸinin uyarılmasına dikkat etmemesine neden olmaktadır. Yeterli hazırlık ve cinsel uyarma olmadan tekrarlanan cinsel iliÅŸkilerin, cinsel istek ve haz üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bazı erkekler eÅŸleri cinsel olarak ilgili, yanıt verici olduÄŸunda oldukça rahatsız olur. Bizim kültürümüzde kadınların cinsellikle ilgili aktif tutum almaları ve kendi cinselliklerine sahip çıkmaları çok uygun karşılanmaz. Ayrıca kadının, daha çok eÅŸine uyum göstermesi, onun beklentilerine göre hareket etmesi beklenir. Saygı, özen ve incelik beklentisi içindeki kadın bunları alamadıkça cinsel isteÄŸini yitirebilir.

5.Katı dini ve ahlaki inançlar:

Bazı insanlar cinselliÄŸin günah ve ayıp olduÄŸu yönünde katı mesajlarla büyütülürler. EriÅŸkin olduktan sonra da doÄŸal olarak hissedecekleri cinsel arzularını bastırırlar. Vajinismuslu kadınların bir kısmında dinsel ÅŸartlanma görülür. Bu hastaların büyüdüÄŸü ailelerde ebeveynler normalden daha çok dini kurallara uymalarını isterler. Cinsel iliÅŸkilerde sorumluluÄŸun geliÅŸmesine izin vermezler ve cinsellikle ilgilenmemeyi yüceltirler. Bu tür evlerde cinsellik bir sıkıntı kaynağıdır. Dinsel ve ahlaki deÄŸerler cinsel ilgi ve iliÅŸkilerin hepsinde suçluluk ve utanç ortaya çıkarıcıdır. Bu ailelerde genellikle cinsel ahlak saplantısı olan babalar vardır. EÅŸinin ve kızlarının cinsellikle ilgilenmemesini ve yüksek ahlaki bir düzey tutturmasını ister. Bu istekleri yerine getiren ve kızlarını da buna uymaya zorlayan ise genellikle annedir.

6.Baba-kız ilişkisinden kaynaklanan nedenler:

Çocukluk döneminde babaya duyulan çocuksu aÅŸkın çözülmemiÅŸ olması bu bilinçdışı arzuların ve çatışmaların neden olacağı kaygıyı engellemek amacıyla bir savunma tepkisi olarak cinsel istek, uyarılma ve orgazm engellenebilir.Bazı vajinismuslu kadınların da babalarıyla yakın ve duygusal iliÅŸki kurma olanaklarının az olduÄŸunu bildiren araÅŸtırmalar vardır.

7.Baskıcı, otoriter baba:

Vajinismuslu kadınların tipik özelliklerinden birinin otoriter bir babaya sahip olmak olduÄŸunu belirtmiÅŸtir. Bu kadınların babanın otorite figürü olduÄŸu bir evde büyüdüklerini ve sürekli fiziksel ve/veya sözel ÅŸiddet gördükleri belirtilmiÅŸtir. Vajinismuslu kadınların babalarında otorite saplantısı, baskın olmak için ceza uygulama, alkolizm, psikopati saptanmıştır. Antisosyal ve obsesif-kompulsif kiÅŸilikli babaların da vajinismus etyolojisinde önemli olduÄŸu bildirilmiÅŸtir.

8.Zayıf, güçsüz anne:

Åžiddet uygulayan babaları olan vajinismuslu kadınlarda, dayak yiyen ya da kızını baba dayağından koruyamayan annelerin zayıf bir kadın modeli oluÅŸturdukları söylenebilir. Dayak atan baba ile dayak yiyen anneden oluÅŸan aile modelleri aynı zamanda erkek ve kadın rollerini katı bir biçimde ayırdığından ve erkeklerin ÅŸiddet uygulayan kiÅŸiler olarak algılanmasını saÄŸladığından da vajinismus etyolojisinde önemli olabilir.

9.Cinselliği değersizleştiren/aşağılayan aile:

Vajinismusu olan kadınların annelerinin sıklıkla cinselliÄŸi deÄŸersizleÅŸtirdikleri gözlenmektedir. Muhtemelen kendi cinsel yaÅŸamlarının tatmin edici olmamasına baÄŸlı olarak bazen kibar, iyi örtülmüÅŸ, iliÅŸkilere ve bakış açılarına yansımış bir ÅŸekilde bazen de açıkça, cinsellik hem aÅŸağılanmakta hem de kontrol edilmektedir. Bu annelerin kadın ve erkek rollerini kesin olarak ayırdıkları, cinselliÄŸi sadece erkeklerin istediÄŸi bir ÅŸey olarak gördükleri söylenebilir. Bu anneler kızlarına da cinselliÄŸi ve cinsel organları kirli olarak yansıtırlar.

10.Kişilik sorunları:

Ağır kiÅŸilik bozukluklarına sıklıkla cinsel iÅŸlev bozuklukları eÅŸlik eder. Åžizoidlerde cinsel iliÅŸki isteÄŸi azdır. Borderline kiÅŸilik yapılanması düzeyindeki kiÅŸilik bozukluklarında yüksek oranda çok çeÅŸitli cinsel sorunlar bulunur. Histrionik ve Borderline kiÅŸilik bozukluklarında rastgele cinsel iliÅŸki sık görülmesine karşın, bir çoÄŸunda uyarılma ve orgazm bozukluÄŸu vardır. Depresif, distimik kiÅŸilikli kimseler genel olarak haz almaktan, mutlu ve keyifli olmaktan kaçınırlar. Kendilerini acılarla dolu, talihsiz bir kurban olarak hissederler. Bu kiÅŸiler keyifli olan ve zevk veren birçok ÅŸeyden olduÄŸu gibi cinsel haz almaktan da kaçınırlar. Sürekli bir ÅŸeylerden ÅŸikayet etme, memnun olmama halindedirler. Adeta mutlu olabilmeyi kendilerine yasaklamışlardır. Bu kiÅŸilerde cinsel isteksizlik çoÄŸunlukla ergenliÄŸin başından beri vardır.

11.Cinsel kimlik veya yönelim sorunları:

Cinsel ilgileri kendi cinsine yönelik olarak geliÅŸen bazı kadınlar bu arzularını bastırırlar veya gizlerler. Bazen kiÅŸi cinsel ilgisinin kendi cinsine yönelik olduÄŸunun farkındadır ancak bu durumun baÅŸkaları tarafından fark edilmesini istemediÄŸinden karşı cinsle iliÅŸki kurabilir hatta evlenebilir. Ancak karşı cinsle iliÅŸkide istek, uyarılma ve orgazm zorlukları yaÅŸar. Bazen de kiÅŸi eÅŸcinsel arzularını bastırır ve kendisi de farkında olmaz. Karşı cinsle iliÅŸkide nedenini bilmediÄŸi bir isteksizlik ve zevk alamama yaÅŸar. Cinsel yönelimi aslında kendi cinsine yönelik olan bu kadınlarda karşı cinse yönelik cinsel isteksizlik, cinsel istek bozukluÄŸu olarak yorumlanabilir. Bu kadınların karşı cinse yönelik cinsel istek duymalarını saÄŸlamaya çalışmak yararsız olduÄŸu gibi uygun bir yaklaşım da deÄŸildir.Açık olarak eÅŸcinsel olanlar ile eÅŸcinsel arzularını bastırıp bir erkekle birlikte olmaya çalışan kadınlarda da uyarılma ve orgazm sorunları ortaya çıkar. Çünkü kiÅŸinin arzu duyduÄŸu ÅŸey ile yaÅŸadığı ÅŸey arasında bir uyumsuzluk vardır.

12.Cinsel taciz ve travmalar:

Özellikle cinsel tiksinti bozukluÄŸunda ve baÅŸta vajinismus olmak üzere bazı cinsel iÅŸlev bozukluklarında cinsel ÅŸiddete maruz kalma öyküsüne sık rastlanır. Cinsel travmalar tacizcinin yakınlık derecesi, olayın rıza ya da ÅŸiddet kullanılarak gerçekleÅŸmesi, tekrarlama sıklığı gibi etkenlere baÄŸlı olarak cinsel yaÅŸamı önemli oranda bozabileceÄŸi gibi diÄŸer ruhsal sorunlara ve kiÅŸilik geliÅŸiminde bozukluklara yol açabilmektedir. Bazı cinsel travma maruz kalmış kiÅŸiler ise kendine zarar verici rastgele uygunsuz cinsel yakınlıklar kurma gibi bir durum ortaya çıkabilmektedir.

13.Cinsel fobiler veya kaçınmalar:

Bazı kadınların cinsel isteksizlikleri cinsel iliÅŸkinin bazı yönlerine iliÅŸkin kaçınmalara veya korkulara baÄŸlı olabilir. Mesela meninin kokusundan veya üzerine bulaÅŸmasından tiksinen bir kadın cinsel iliÅŸki istemeyebilir. Bu kadınlar dikkatlice dinlenirlerse, cinsel iliÅŸkiden ya da kimi yönlerinden rahatsızlık duymalarına karşın, bunların dışarıda bırakılacağı cinsel yakınlaÅŸmalara karşı isteksizlikleri olmadığı görülür. Cinsellik konusundaki korkuların özellikle cinsel istek ve uyarılma üzerinde etkili olduÄŸu söylenebilir. Cinsel korkuya baÄŸlı orgazm olamama (anorgazmi) çoÄŸunlukla istek azlığı ve uyarılma sorunlarına ikincil olarak ortaya çıkar.

14.Maskelenmiş parafililer (cinsel sapkınlıklar):

Bazı kiÅŸilerin teÅŸhircilik, röntgencilik, fetiÅŸizm, cinsel sadizm, cinsel mazohizm vb gibi eÄŸilimleri olmasına karşın bunları bastırmış olabilirler. Bazı kimselerde ise bu tür eÄŸilimler cinsel iliÅŸkiye izin vermeyecek kadar güçlü olmadığı halde kiÅŸi bu tür arzularını kendisine yakıştıramadığı için ÅŸiddetle bastırmış olabilir. Cinsel arzuların kabul edilemediÄŸi için bastırılması cinsel isteksizlik yaratabilir. Bu tür sorunu olan kiÅŸilerde kiÅŸinin cinsel arzularını fark etmesini ve cinsel yaÅŸamına dahil etmesini saÄŸlayacak tedavi yaklaşımları yararlı olacaktır.

15.Evlilik çatışmaları:

Ä°nsanlar evlenirlerken nasıl bir evlilikleri olacağına iliÅŸkin belli tasarıları ve hayalleri vardır. Bu hayal ve tasarılar iÅŸ bölümü, roller, yaÅŸama tarzı, nelerin yapılıp yapılmayacağına iliÅŸkin çeÅŸitli ayrıntıları içerir. Mesela bir kadın evlenirken, kocasının kendisine karşı anlayışlı, ilgili ve özenli olacağını, ev iÅŸlerinde kendisine yardım edeceÄŸini, her ikisinin de çalışacağını varsaymış olurken, belki eÅŸi de karısının evde oturup ev iÅŸlerinin sorumluluÄŸunu üstleneceÄŸini, elini sıcak sudan soÄŸuk suya sokmayacağını varsaymış olabilir. Evlendikleri zaman ikisi de birbirinde aradığını bulamamın hayal kırıklığı içinde kızgınlıklar ve kırgınlıklar gösterebilirler. Böyle bir çift çevre ve aile baskısı ya da yetiÅŸme döneminde aldıkları kültüre göre ayrılmak istemeyebilirler. Ancak yaÅŸadıkları çatışma cinsel yaÅŸamlarına yansıyarak cinsel isteklerini ya da haz almalarını bozabilir. Ciddi evlilik uyuÅŸmazlıkları olan çiftlerde, cinsel terapi yerine evlilik sorunlarının çözülmesini saÄŸlayacak evlilik terapileri daha önceliklidir.

16.Eşe ilgi kaybı:

Birçok çift birlikteliklerinin ilerleyen dönemlerinde birbirlerine eskisi kadar cinsel ilgi duymamaya baÅŸlarlar. Birbirinde aradığını bulamamak, eÅŸiyle mutlu olamamak, kızgınlıklar, hayal kırıklıkları gibi genel iliÅŸkideki sorunlar yanında çiftlerin eÅŸlerini ebeveyn gibi algılamalarının da çok önemli bir rolü vardır.

17.Yakınlık sorunları:

Cinsel iliÅŸki iki kiÅŸi arasındaki en yakın ve mahrem iliÅŸki biçimlerinden biridir. Cinsel yakınlık sırasında hem ruhsal hem de bedensel anlamda iki kiÅŸi arasındaki sınırlar iç içe geçer. YakınlaÅŸma ve sınır sorunu olan kiÅŸilerde bu yakınlığı tolere edememek cinsel iliÅŸkilerden kaçınmaya neden olabilir. Ancak yakınlık sorunları isteksizlik yaratabilirse de daha çok uyarılma ve orgazm bozukluÄŸuna neden olabilir.

18.EÅŸin cinsel beceri eksikliÄŸi:

Fazla cinsel tecrübesi ve bilgisi olmaksızın evlenen ve daha sonra da sınırlı ve kısıtlı bir cinsel yaÅŸamı olan çiftlerde kocanın cinsel iliÅŸki sırasında uygun olmayan tutumları, kadının uyarılmasını ve haz almasını engelleyebilir. Önce uyarılma ve orgazm bozukluÄŸu olarak baÅŸlayan cinsel sorun uzadığında ise cinsel isteksizliÄŸe neden olabilir. Böyle çiftlerde cinsel danışmanlık ve cinsel yaÅŸamlarını renklendirecek alıştırmalar yararlı olabilir.

19.Pasif, bağımlı eş:

Vajinismuslu eÅŸlerinin, pasif, bağımlı, aşırı düÅŸünceli ve eÅŸleriyle bilinçdışı bir anlaÅŸma içinde, cinsel birleÅŸmeden kaçınan kiÅŸiler olduÄŸu birçok araÅŸtırmacı tarafından belirtilmektedir. Vajinismuslu bir kadını seçen erkekle, pasif, bağımlı bir eÅŸ seçen kadının oluÅŸturduÄŸu ikilide eÅŸlerin her biri diÄŸerinin öfkesinden (agresyondan) korkar ve cinsel birleÅŸme sürekli ertelenir. Kocalar genellikle seviÅŸme sırasında eÅŸleri korktuÄŸunda eÅŸlerini uyarmaya devam etmek, cinsel iliÅŸkiye hazırlamaya çalışmak yerine engellenmekte ve iliÅŸkiyi sürdürememektedirler. Evlendikten sonra da cinsel iliÅŸkiden kaçınma tam bir anlaÅŸma içinde sürdürülür. Cinsel birleÅŸme giriÅŸimleri ahlaki ussallaÅŸtırmalarla mümkün olduÄŸunca geciktirilir. Ä°lk baÅŸarısızlıktan sonra bir dönem cinsel birleÅŸme denemeleri devam etse de genellikle 6-12 ay sonunda denemeler bırakılır. Tedavi uzun zaman sonra, örneÄŸin çocuk sahibi olma isteÄŸi büyük boyutlara ulaşılınca ciddi olarak düÅŸünülür.  

20.Eşte cinsel işlev bozukluğunun bulunması:

EÅŸlerden birindeki bir cinsel sorun diÄŸer kiÅŸide de cinsel sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. ÖrneÄŸin erken boÅŸalması olan bir erkeÄŸin eÅŸinde orgazm sorunu görülmesi doÄŸaldır. Hatta tekrarlayan hayal kırıklıkları zamanla her ikisinde de uyarılmayı ve cinsel isteÄŸi de bozabilir.

21.Duygu ve davranışlar üzerindeki kontrolünü yitirme korkusu:

Duygu ve davranışları üzerinde her zaman egemenliklerini sürdürmek isteyen herhangi bir duygunun ya da biyolojik uyaranın kontrollerini aÅŸmasına izin vermeyen kiÅŸiler, cinsel iliÅŸkisi sırasında da cinsel uyaranın belli bir düzeyin üzerine çıkmasını engellerler ve dolayısıyla orgazm olamazlar.

22.Gebelik korkusu:

Kendini genç bir kız olarak algılamaktan vazgeçmek istememek, anneliÄŸin getireceÄŸi sorumlulukları üstlenmeye hazır olamamak ya da doÄŸum yapmaktan korkmak gibi nedenlerle gebe kalmak istemeyen bir kadın cinsel iliÅŸkiden kaçınmak için cinsel isteÄŸini engelleyebilir. Bu durumda bu endiÅŸelerin ortaya çıkarılıp çözümlenmesi baÅŸka bir tedavi gerektirmeksizin cinsel isteÄŸin oluÅŸması için yeterli olacaktır.

23.Psikiyatrik rahatsızlıklar:

Depresyon baÅŸta olmak üzere birçok psikiyatrik rahatsızlık cinsel isteÄŸi azaltır ya da geçici bir süre ortadan kaldırır. Cinsel isteÄŸi olumuz etkileyebilecek diÄŸer psikiyatrik rahatsızlıklar ÅŸunlardır: yaygın anksiyete bozukluÄŸu, özellikle cinsellikle ilgili olmak üzere obsesif-kompülsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluÄŸu, panik bozukluk, özellikle kaygının (anksiyetenin) yoÄŸun olduÄŸu dönemlerde ÅŸizofreni gibi psikotik bozukluklar. Cinsel istek azlığı psikiyatrik bir hastalığa ya da onun tedavisinde kullanılan ilaçlara baÄŸlı ise, öncelikle hastalığın cinsel isteÄŸi etkilemeyen bir ilaçla tedavisi gerekir. Psikiyatrik rahatsızlık düzelme gösterdiÄŸi halde cinsel isteksizlik devam ediyorsa cinsel terapi ya da soruna yönelik özel yaklaşımlar gerekebilir.

24.Stres ve üzüntü kaynağı olan yaÅŸam olayları:

Yas, ekonomik güçlükler, bir yakının hastalığı gibi kiÅŸide sıkıntı ve üzüntü yaratan olaylar ya da hayati önemi olan sorunlar cinsel isteÄŸi azaltabilirler.

25.YaÅŸla veya çekicilikle ilgili endiÅŸeler:

Bireyin yaÅŸlanmaya tepkisi cinsel yaÅŸamının nasıl olacağının ana belirleyicilerinden biridir. Belli yaÅŸ dönemlerinde cinsel yaÅŸamlarının biteceÄŸine iliÅŸkin yanlış düÅŸünceleri olan ya da yaşın getirdiÄŸi deÄŸiÅŸikliklerden utanan bir kadın cinsel isteÄŸini göz ardı etmeye çalışabilir. Ayrıca, kilo alımı ve yaÅŸla birlikte gelen diÄŸer bedensel deÄŸiÅŸiklikler, ilgi çekiciliÄŸin kaybı veya bireyin cazibesini yitirdiÄŸi ile ilgili düÅŸüncelere neden olarak sekse ilgiyi azaltabilir.

26.EÅŸe veya erkeÄŸe yönelik olumsuz duygular:

EÅŸleriyle aralarında güç çatışması olan kadınlarda cinsel sorunlara daha çok rastlandığına iliÅŸkin bulgular vardır. Daha adil ve eÅŸit iliÅŸkisi olan çiftlere göre erkeÄŸin baskın olduÄŸu ve gizli ya da açık güç çatışmalarının yaÅŸandığı evliliklerde cinsel sorunlara daha sık rastlanmaktadır.

27.Gerçekdışı beklentiler:

Bazı kadınların hayal kırıklıkları beklentilerinin yüksek olmasına baÄŸlıdır. Gerçek dışı ve yüksek beklentiler erkekler arasında daha sık görülmesine karşın, kadınlardan özellikle medyadan etkilenip mesela orgazmın zevkten çıldırmak gibi bir ÅŸey olduÄŸunu ama kendilerinin bunu yaÅŸayamadığını düÅŸünüp hayal kırıklıklarına baÄŸlı küskünlükler gösterebilir ve cinsel iliÅŸkiden zamanla kaçınmaya baÅŸlayabilirler.

28.Performans anksiyetesi:

Cinsel iÅŸlev bozukluÄŸu olan çoÄŸu çiftin cinsel deneyim sonucunda hoÅŸnutsuz bir yaÅŸantı beklentisi vardır. Bir olumsuz deneyim diÄŸerini takip eder ve sonuçta çift sürekli olarak yeni olumsuz deneyimleri bekler duruma gelir. Bu kısır döngü kalıcı probleme ya da cinsel ilginin kaybına neden olabilir.

29.Hamilelik, doÄŸum:

Hamilelikte cinsel iliÅŸkinin zararlı olabileceÄŸine iliÅŸkin inançlar cinsel kaçınmalara ve zamanla istek ve uyarılma sorunlarına neden olabilir. DoÄŸumdan sonra da kadınlar en çok yeni rollerine uyum sorunu yaÅŸadıklarından ve sorumlulukları arttığından cinsel istekleri azalabilir. Özellikle çocuk sayısı arttıkça artan sorumlulukları ve iÅŸ yüklerinin ağırlığı daha da ağırlaÅŸmakta ve cinsel isteksizlik yaratabilmektedir.

30.Aldatılma veya eşin sadakatinden kuşkulanma:

Aldatılmaya ya da aldatılma kuÅŸkusuna baÄŸlı geliÅŸen kızgınlık, cinsel hazzı ve uyarılmayı ciddi ÅŸekilde bozar. Ayrıca, kadınların kendilerini cinsel hazza, uyarılmaya, ve orgazma bırakabilmeleri için erkeklere göre daha fazla güvenlik duygusuna gereksinimleri olmaktadır. Gerçek ya da muhtemel bir aldatma kuÅŸkusu kadının güvenini zedelediÄŸinden cinsel hazzını, uyarılmasını ve orgazm olmasını engelleyebilir. Cinsel hazzın azalmasına baÄŸlı tekrarlayan cinsel deneyimlerin yarattığı hayal kırıklığı da zamanla cinsel isteÄŸi azaltabilir yada ortadan kaldırabilir.

31.Cinsel organlardan iÄŸrenme veya hoÅŸlanmama:

Vajinismuslu kadınlar genellikle kendi cinsel organlarıyla ilgili utanç, iÄŸrenme ve hoÅŸlanmama duyguları taşırlar. Bu duygular ve yanlış bilgiler genellikle kendisinde cinsel organlarından hoÅŸlanmayan, seksten zevk almayan ve bazı durumlarda vajinismusu olabilen annelerden öÄŸrenilmiÅŸtir.

32.Kızlık zarını yitirme korkusu:

Kızlık zarının kutsallığı ve korunmasına önem verilmesi gibi kültürel faktörler de vajinismus geliÅŸiminde etkilidir. Kızlık zarının önemli olduÄŸu topluluklarda vajinismusun daha sık görülmesinin önemli nedenlerinden biri budur. ÇocukluÄŸundan itibaren kızlık zarını özenle koruması öÄŸretilmiÅŸ bir kadın evlendiÄŸi zaman bile sahip olduÄŸu bu deÄŸerli ÅŸeyi kaybetmek istemeyebilmektedir.

33.Organik hastalıklara reaksiyon:

Birçok hastalık ya da hastalığın yarattığı durum veya tedavi biçimlerine karşı geliÅŸen psikolojik reaksiyonlar cinsel iÅŸlev bozukluÄŸuna neden olabilmektedir. Bunların başında kanserler, üreme sistemi ve idrar yolları hastalıkları ve ameliyatlarla diÄŸer ciddi hastalıklar gelir. Kanser; iÅŸlev kaybı, çaresizlik, ümitsizlik, suçluluk, ölüm korkusu, aÄŸrı endiÅŸesi ve bağımlılık korkuları uyandırır. AIDSle ilgili inanışlar HIV pozitif kiÅŸilerde suçluluk duygularının daha da fazla olmasına ve cinsel yaÅŸamdan daha fazla kaçınmaya neden olur. Öte yandan kronik hastalıkların yol açtığı yorgunluk ve halsizlik cinsel isteksizliÄŸe neden olabilmektedir. YaÅŸamı tehdit eden hastalıklarda ölüm kaygısı cinsel ilgiyi ortadan kaldırabilmektedir.

34.Eşler arasındaki zayıf iletişim:

Cinsel iÅŸlev bozukluÄŸu geliÅŸen birçok çift cinsel iliÅŸkilerini konuÅŸamamaktadır. Bu nedenle partnerler hem cinsel ihtiyaçlarını ve kaygılarını ifade edemezler hem de her biri karşısındakinin düÅŸünce ve duygusunu tahmin etmeye çalışır. Bu tür tahminler ciddi yanlış anlamalara yol açabilir ve cinsel zorlukları daha da arttırabilir.

35.Suçluluk duyguları:

ÇeÅŸitli kaynaklı suçluluk duyguları cinsel iÅŸlevleri etkileyebilir. Ensestiyöz suçluluk duyguları olabileceÄŸi gibi, baÅŸka biriyle gizli bir iliÅŸkiden, baÅŸka birine ilgi duymaktan kaynaklanan veya eÅŸe karşı ilgisizlik, ihmal gibi nedenlerle de olabilir. Erotik hazzı yaÅŸamak bu nedenle imkansız olabilir. Suçluluk cinsel iÅŸlev bozukluÄŸunun partner üzerinde algılanan etkileri nedeniyle de hissedilebilir.

36.Kısıtlı ön seviÅŸme:

Cinsel isteksizliÄŸi ve uyarılma zorluÄŸu olan kadınlar eÅŸleri istediÄŸi için cinsel iliÅŸkiyi kabul ederler ama haz almadıkları için bir an önce bitmesini isterler bu da cinsel haz alma olanaklarını ortadan kaldırarak durumun kronikleÅŸmesine neden olur.

37.Tecrübesizlik:

Kadınların önemli bir bölümü evlilik öncesi cinsel deneyimleri çok sınırlı ve az olduÄŸu için evlendiklerinde cinsel deneyim açısından tecrübesizdirler. Birçok kadın cinsel yaÅŸama iliÅŸkin ilk tecrübelerini evlendikleri zaman edinirler. Nasıl cinsel haz alacaklarını, nelerden hoÅŸlanıp hoÅŸlanmayacaklarını bilmediklerinden ve cinsel iliÅŸkide kontrolü eÅŸlerine bıraktıklarından kendi cinsel özelliklerini öÄŸrenmeleri de oldukça uzun sürer.

38.EÅŸini memnun edememe endiÅŸesi:

Kadınlar çocukluklarından itibaren babalarına, aÄŸabeylerine hizmet ederek yetiÅŸirler ve onların rahatını saÄŸlamakla görevlendirilirler. Evlendiklerinde de aynı ÅŸeyi eÅŸlerine yapar, onun hizmetlerini yerine getirirler. Cinsel iliÅŸkide de bu iliÅŸki kalıbı geçerlidir. EÅŸinin memnuniyeti ile aşırı ilgilenmesi, kadının kendi bedenini ve hazzını ihmal etmesine dolayısıyla da cinsel özelliklerini anlamasını ve buna uygun davranmasını zorlaÅŸtırarak uyarılma ve orgazm olmasını güçleÅŸtirir. 

 

CETAD  (Cinsel EÄŸitim Tedavi AraÅŸtırma DerneÄŸi)

Uzm.Dr. Sevilay ZORLU

Psikiyatrist &  Psikoterapist

CETAD Antalya Bölge Temsilcisi

www.antalyaterapipsikiyatri.com

www.antalyacinselterapi.com

Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.

1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5

Tel: 0 (242) 316 98 99

facebook.com/antalyaterapipsikiyatri

twitter.com/DrSevilayZorlu

VÄ°DEOLAR

CİNSEL SORUN YAŞAYAN ÇİFTLER

CETAD ETÄ°K KURALLAR

Haberler & Duyurular
  • NELER CÄ°NSEL Ä°STÄ°SMARA GÄ°RER?

     

     

    Prof. Dr. Burcu Özbaran: Bir eriÅŸkinin cinsel isteklerinin doyumu için nesne olarak çocuÄŸu kullanması çocuÄŸa yönelik cinsel istismar kapsamına girer. Temas içermeyen cinsel istismar yani taciz; teÅŸhircilik, pornografik görüntüler gösterme ya da pornografik konuÅŸmalar biçiminde olabilir. Temas içeren cinsel istismar yani cinsel saldırı ise dokunma, sürtünme, oral-genital yaklaÅŸmalar, anal-vajinal penetrasyon gibi cinsel eylemler içerir.

    Doç. Dr. Gül Karaçetin: Türk Ceza Kanunu’na göre eriÅŸkinlere yönelik cinsel suçtan söz edebilmek için ‘rızanın olmaması’ gerekirken çocuklar söz konusu olduÄŸunda ‘rıza’ aranmaz. Çünkü çocuklar cinsel amaçlı davranışların ayırdında olmaz. Bu sebeple çocuklara yönelik tüm cinsel davranışlarda çocukların boyun eÄŸdikleri kabul edilir.
    Cinsel istismar uygulayanların yüzde 85’i çocukların güvendikleri kiÅŸilerden çıkıyor.

     

    2) ‘BENÄ°M ÇOCUÄžUMUN BAÅžINA GELMEZ’ DEMEYÄ°N
    SADECE KIZ ÇOCUKLARI MI CÄ°NSEL Ä°STÄ°SMARA MARUZ KALIR?


    Prof. Dr. Cahide Aydın: Erkek cinsiyette olmak kiÅŸiyi cinsel istismardan muaf tutmaz. ‘Benim çocuÄŸumun başına gelmez’ demeyin.

    Prof. Dr. Salih ZoroÄŸlu: Temas içeren cinsel taciz sıklığı kızlarda üçte bir, erkeklerde dörtte bir oranındadır. Temas içermeyen türler eklendiÄŸinde oran, kızlar için yüzde 60’a, erkekler için yüzde 35’e yükselir.

    3) HER KESÄ°MDEN, HER MESLEK GRUBUNDAN OLABÄ°LÄ°R
    HERKES ‘POTANSÄ°YEL TACÄ°ZCÄ°’ MÄ°DÄ°R?


    Prof. Dr. Burcu Özbaran: ÇocuÄŸun çevresindeki herkesi potansiyel istismarcı olarak görmek doÄŸru deÄŸil. Öte yandan, bunu yapan kiÅŸilerin, her sosyoekonomik-sosyokültürel kesimden gelebileceÄŸi, herhangi bir meslek grubundan olabileceÄŸi de bilinmeli. Çok düÅŸük bir oranda, kadınlar tarafından gerçekleÅŸtirilen cinsel istismar örnekleri de vardır.
    4) CÄ°NSEL Ä°ÇERÄ°KLÄ° SÖZLERDEN ÅžÜPHELENÄ°N
    NE GÖRÜRSEM ÅžÜPHELENMELÄ°YÄ°M?


    Prof. Dr. Cahide Aydın: Bedeninde olağandışı izler, tekrarlayan enfeksiyonlar, akıntılar, ağrılar ve duygu-davranış değişimleri varsa bunların nedenleri araştırılmalı.

    Prof. Dr. Halis Dokgöz: Cinsel içerikli ifadeler kullanıyorsa mutlaka kaynağı sorgulanmalı. Çocuk eÄŸer bir cinsel eylemden bahsediyorsa bunun gerçek olmama olasılığı yok denecek kadar azdır.

    Doç. Dr. Gül Karaçetin: 10 yaşından küçük çocuklarda; yaşına uygun olmayan cinsel bilgiye sahip olma, resimlerinde, oyunlarında ve davranışlarında cinsel içerikli temaların olması, sık ve ortalık yerde yapılan mastürbasyon durumunda aileler ÅŸüphelenmelidir.Daha önceleri yalnız kalabilen çocuÄŸun yalnız kalmaktan korkması, uyku sorunları, belli bir cinsiyetteki tanıdıklardan korkma, ateÅŸ yakma, hayvanlara kötü davranma ve kendini yaralama istismar sonrası belirtilerdir. Tuvalet alışkanlığını kazanmış bir çocuÄŸun idrar ve gayta kaçırması durumunda da mutlaka doktora baÅŸvurulmalı. 10 yaşından büyük çocuklarda ise ani baÅŸlayan depresyon, sosyal geri çekilme, yeme bozuklukları, kaçıp gitme davranışı, sürekli tetikte olma durumu, belirli yerlere gitmekten kaçınma, aşırı suçluluk, madde kullanımı, suça yönelme, kendini yaralayıcı davranışlar ve intihar durumunda cinsel istismarla ilgili ÅŸüphe duyulabilir.
    5) KÜÇÜK YAÅžTAN Ä°TÄ°BAREN BÄ°LGÄ°LENDÄ°RÄ°N
    YA Ä°STÄ°SMARA EVDE UÄžRUYORSA?

    Prof. Dr. Burcu Özbaran: ÇocuÄŸun kendini güvende hissedeceÄŸi yegâne yer olan evde istismarın varlığı durumunda temel güven duygusu derinden sarsılır. Anne-babanın bu konudaki yaklaşımı, dikkatli ve bilinçli olmak olmalıdır. ÇocuÄŸun cinsel istismar hakkında yaşına uygun biçimde bilgilendirilmesi gerekir. Evdeki istismar durumunda yapılacak ilk ÅŸey, onu istismarın tekrarından korumak olmalıdır.
    6) CÄ°NSEL ORGANLARA Ä°SÄ°M TAKMAYIN
    ONA BU KONUYU NASIL ANLATMALIYIM?


    Prof. Dr. Burcu Özbaran: Hiçbir koÅŸulda, kimsenin ‘özel bölgeleri’ne dokunmaması gerektiÄŸi, bu konuyla ilgili oyun ya da sır diye bir ÅŸeyin olamayacağı, onu rahatsız eden bir durumla karşılaÅŸtığında çığlık atması, hızlıca oradan uzaklaÅŸması ve hemen büyüklerine haber vermesi gerektiÄŸi öÄŸretilmeli. Daha ileri yaÅŸlarda cinsellikle ilgili doÄŸru bilgiler verilmeli, cinsel istismar yaklaşımını fark etme ve büyüklerden saklamama vurgulanmalıdır. Bu bilgiler özellikle ergenlik dönemindeki çocuklara öÄŸüt gibi sunulmamalıdır.Doç. Dr. Gül Karaçetin: ‘Ä°yi dokunma’ ve ‘kötü dokunma’ ayrımı, nerelerde çıplak, nerelerde giyinik olunabileceÄŸi anlatılmalı. Cinsel organlara isim takılmayıp biyolojik isimleri kullanması da çocuklarının bunları söylerken utanmamasını saÄŸlar.

    7) KONTROL EDÄ°CÄ° DEĞİL, DESTEKLEYÄ°CÄ° OLUN 
    AKRANLARININ CÄ°NSEL Ä°STÄ°SMARINDAN NASIL KORURUM?


    Prof. Dr. Burcu Özbaran: Kimlerle arkadaÅŸlık ettiÄŸini bilin. Sizden bir ÅŸey gizlemeye gerek duymayacağı bir ortam ve güven dolu bir iliÅŸki yaratın. Özellikle gençlik döneminde bağımsız olmak isteyecektir. Bu onu riskli durumlara sürükleyebilir. Önceden yaratılmış güven iliÅŸkisi, aşırı kontrol edici deÄŸil, destekleyici bir tutum bu durumda koruyucu olur.

    Prof. Dr. Salih ZoroÄŸlu: 15 yaÅŸ altı gruplarda ‘flörtle cinsellik’ ve ‘cinsellikle cinsel taciz’ arasındaki mesafe çok kısadır. Bu yaÅŸlara has duygu yoÄŸunluÄŸu ve dürtü kontrolünün yetersiz oluÅŸu birçok çocuk ve gencin tacizci ya da kurban konumuna düÅŸmesine neden olur. Cinsel eylemlerin sonuçları konusunda eÄŸitim çok önemlidir.
    8) ANLATTIÄžI HER ÅžEYÄ° ÖNEMSEYÄ°N 
    ONU OKULDAYKEN NASIL KORURUM?

    Prof. Dr. Cahide Aydın: Onunla okulu hakkında sohbet etmek gerekir. Anlattığı her ÅŸey önemsenmelidir.

    Doç. Dr. Gül Karaçetin: Teneffüslerde okul sınırları dışına çıkmaması, uzak ve ıssız yerlere, boÅŸ binalara gitmemesi, okula giderken tenha yerleri tercih etmemesi, yabancıların birtakım vaatlerle onu bir yerlere götürmesine izin vermemesi gerektiÄŸi anlatılmalıdır. 
    Temas içeren cinsel taciz sıklığı kızlarda üçte bir, erkeklerde dörtte bir oranındadır.


    9) BU KONUYU SÜREKLÄ°GÜNDEMDE TUTMAYIN 
    ONU BÄ°LGÄ°LENDÄ°RÄ°RKEN AÅžIRI KORKUTMAMAYI NASIL BAÅžARACAÄžIM?

    Prof. Dr. Neslihan Ä°nal EmiroÄŸlu: ÇocuÄŸun insanlara güvensiz olması da sorunlar getirir. ÇocuÄŸunuzu eÄŸitip önlemler aldıktan sonra konuyu sürekli gündemde tutmayın.
    % 10: ReÅŸit olana kadar cinsel istismarla karşılaÅŸan çocukların -kız ve erkek- yüzdesi


    10) BAÄžIRABÄ°LECEĞİNÄ° HATIRLATIN 
    TOPLU TAÅžIMA ARAÇLARINDA, DERSHANEDE, SÄ°NEMADA, KAFEDE, AVM’DE, SPOR SALONUNDA NELERE DÄ°KKAT ETMELÄ°?

    Doç. Dr. Gül Karaçetin: Her yerde dikkat etmesi gereken ÅŸeylere ek olarak; tuvalet kapısını kilitlemesi, ortam tenhalaÅŸtığında yalnız kalmaması hatırlatılabilir. Toplu taşımada onu rahatsız eden bir ÅŸey olduÄŸunda ÅŸoförden ve diÄŸer yolculardan yardım istemek, camı açarak bağırmak gibi seçenekleri olduÄŸu anlatılabilir.
    11) Ä°STÄ°SMAR BAÅžKA SICAK Ä°LÄ°ÅžKÄ° BAÅžKA 
    CÄ°NSEL Ä°STÄ°SMARA YAKLAÅžIM TOPLUMA GÖRE DEĞİŞİR MÄ°? AMERÄ°KA’DA EN UFAK DOKUNUÅž TACÄ°Z SAYILABÄ°LÄ°RKEN, BÄ°ZDE ‘GÖSTER AMCALARA’ DÄ°YE BÄ°R ÅžEY VAR...


    Prof. Dr. Burcu Özbaran: Evet, Amerika’da bir çocuÄŸa dokunmak daha düÅŸünülerek yapılacak bir eylem. Bizdeki ise daha dokunarak sevmeye dayalı bir kültür. Ancak istismarla sıcak aile iliÅŸkilerini karıştırmamalı.

    Prof. Dr. Salih ZoroÄŸlu: Ülkemizde cahillik ve kabalık kaynaklı birçok davranışı kültürün doÄŸal bir parçası gibi deÄŸerlendiriliyor. ‘Göster amcana...’ tarzında cereyan eden kültürsüzlük örneÄŸi davranışlar engellenmeli.


    12) OLAYI MUTLAKA ADLÄ° BÄ°RÄ°MLERE Ä°LETÄ°N
    CÄ°NSEL Ä°STÄ°SMARA MARUZ KALDIÄžINI ANLADIÄžIMDA Ä°LK NE YAPMALIYIM?

    Prof.Dr. Halis Dokgöz: Ä°lk ÅŸey, bunu ciddiye almak. Sorunu çözmek için onu ortaya koymak gerekir. Ä°kincisi; adli birimlere iletmek. Üçüncüsü de, çocuÄŸun rehabilitasyonunu saÄŸlanmak.
    KÄ°MLERE SORDUK?

    Prof. Dr. Burcu Özbaran - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh SaÄŸlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

    Prof. Dr. Cahide Aydın - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh SaÄŸlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

    Doç. Dr. Gül Karaçetin - Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh SaÄŸlığı ve Sinir Hastalıkları EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi, Çocuk ve Ergen Psikiyatri KliniÄŸi EÄŸitim ve Ä°dari Sorumlusu, Adli Tıp Kurumu Gözlem Ä°htisas Kurulu Üyesi

    Prof. Dr. Halis Dokgöz - Mersin Üniversitesi Çocuk Koruma ve AraÅŸtırma Merkezi Müdürü

    Prof. Dr. Neslihan Ä°nal EmiroÄŸlu - Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi DerneÄŸi Genel Sekreteri, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh SaÄŸlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

    Prof. Dr. Salih ZoroÄŸlu - Ä°stanbul Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı BaÅŸkanı, Adli Tıp Kurumu 6. Ä°htisas Kurulu Üyesi

  • NEFRET SUÇU MAÄžDURU TRANS BÄ°REYLERÄ° ANMA GÃœNÃœ

    KiÅŸinin kendi bedensel cinsiyetinden hoÅŸnut olmaması, karşı cinsin bedenine sahip olma ve toplumda karşı cinsten birisi olarak kabul görme isteÄŸi, bu isteÄŸin yaÅŸamın her alanında sürekli olması ve buna cinsiyet kimliÄŸi sıkıntısının eÅŸlik etmesine transseksüalite denilmektedir. Cinsiyet kimliÄŸimiz, yani bedenimizi ve benliÄŸimizi bir cinsiyet üzerinde algılayaşımız, seçim yaparak karar verebileceÄŸimiz, dolayısı ile deÄŸiÅŸtirebileceÄŸimiz bir özellik deÄŸildir. Cinsiyet kimliÄŸi, kiÅŸinin öznel kimliÄŸinin bir parçası olduÄŸu için transseksüellik de tam zamanlı, yaÅŸamın özel ve kamusal alanlarını kapsayan, bir kimlik ve varoluÅŸ biçimidir. Herhangi bir kiÅŸinin cinsiyet kimliÄŸini veya cinsel yönelimini gizleyerek saÄŸlıklı bir yaÅŸam sürebilmesi gerçekçi deÄŸildir.

    Transseksüalite bir ruh hastalığı deÄŸil, bedensel cinsiyet ile cinsiyet kimliÄŸi arasında bir uyumsuzluk durumudur. Transseksüel bireyler, toplumun genelleÅŸtirdiÄŸi cinsiyet normlarına uymadıkları için kimlikleri yok sayılmakta, aileleri ve sosyal çevreleri tarafından da ayrımcılığa maruz kalmakta, sözel veya fiziksel olarak taciz edilmekte, kısacası cinsel kimlikleri nedeniyle psikolojik ve fiziksel istismara uÄŸramaktadırlar. KiÅŸinin yaÅŸamının tüm evrelerine yayılan ve toplumun herhangi bir kesiminden gelebilecek bu ayrımcı tutumlar ve bunların yaratacağı travmatik etki kaçınılmaz olarak bireyin ruh saÄŸlığını da etkilemektedir.

    Ergenlik döneminde aile içinde baÅŸlayan ayrımcılık, evden atılma ya da ev hapsi gibi baskılar, eÄŸitim kurumlarında da devam etmekte, pek çok trans birey olmadıkları bir kimlikte görülme ve tanınma zorunluluÄŸu nedeniyle eÄŸitimlerine devam edememektedir. EriÅŸkin yaÅŸamlarında bu ve benzeri nedenlerle genellikle vasıfsız iÅŸlerde çalışmak zorunda bırakılan trans bireyler, cinsel kimliklerini gizleyebilmek için çoÄŸunlukla sigortasız çalışmakta, gizlemedikleri takdirde iÅŸ yerinde yıldırma gibi kötü muamelelere ve iÅŸlerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Erkek feminenliÄŸinin dışa vurulmasına karşı sosyal yasakların daha katı olması nedeniyle, trans kadınlar trans erkeklerden daha sık ve daha ciddi boyutta ayrımcılık ve ÅŸiddette maruz kalmakta, çalışma hayatından dışlanmakta, bir kısmi geçimini zorunlu seks iÅŸçiliÄŸi yaparak saÄŸlayabilmektedir.

    Toplumsal hayatın her alanında travmatize edilen, yok sayılan trans bireyler, pek çok devlet hastanesinde cinsiyet dönüÅŸümü sürecinde hormon ve cerrahi tedavileri için genel saÄŸlık sigortalarından yararlanamamakta, trans bireylerin ihtiyaç duydukları bakım hizmetleri konusunda psikiyatri, endokrinoloji, üroloji, jinekoloji ve tedavi sonrasında izlemlerini yapacak aile hekimliÄŸi alanlarında yeterli donanıma sahip uzman personelin kısıtlı olması gibi nedenlerle saÄŸlık hizmetlerine eriÅŸim konusunda da zorluk yaÅŸamakta ve hak ihlallerine maruz kalmaktadırlar. Biyoloji ve Tıbbın Uygulanması Bakımından Ä°nsan Hakları ve Ä°nsan Haysiyetinin Korunması SözleÅŸmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Ä°nsan Hakları ve Biyotıp SözleÅŸmesinin Onaylanmasının Uygun BulunduÄŸuna Dair Kanun adıyla ve 5013 Kanun numarası ve 03.12.2003 tarihinde kabul edilmiÅŸ, 20 Nisan 2004 tarih ve 25439 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüÄŸe girmiÅŸtir. SözleÅŸmenin 1. Madde’sinde Bu sözleÅŸmede tüm insanların haysiyetini ve kimliÄŸini koruyacak; biyoloji ve tıbbın uygulanmasında, ayrım yapmadan herkese, bütünlüklerine ve diÄŸer hak ve temel hürriyetlerine saygı gösterilmesini güvence altına alacaklardır ifadesi; Ä°nsanın ÜstünlüÄŸü tanımlayan 2. Madde’de insanın menfaatleri ve refahı, bilim veya toplumun saf menfaatlerinin üstünde tutulacaktır ifadesi; SaÄŸlık Hizmetlerine EriÅŸimde Adalet’i tanımlayan 3. Madde’sinde ise Taraflar, saÄŸlık gereksinimleri ve mevcut kaynakları dikkate alarak, kendi yasal yetkileri dahilinde, uygun nitelikteki saÄŸlık hizmetlerinden adil bir ÅŸekilde yararlanılmasını saÄŸlayacak uygun tedbirleri alacaklardır ifadesi bulunmaktadır. TBMM tarafından onaylanmış bu evrensel ilkelere raÄŸmen uygulamada ve mevzuatta trans bireylere yönelik ayrımcılık sürmektedir.

    Trans bireylerin maruz kaldıkları ayrımcılık ve insan hakları ihlallerinde nefret söyleminin rolü önemlidir, bunun uç noktası olarak nefret cinayetleri son sekiz yılda Türkiye’de 36 trans bireyin hayatını hedef almıştır. 2013 Cinsel Yönelim ve Cinsiyet KimliÄŸi Temelli Ä°nsan Hakları Ä°hlalleri Ä°zleme Raporu"nda medyaya yansıyan 4 nefret cinayeti, 1 tecavüz, 10 nefret saldırısı (ikisi ateÅŸli silahla, ikisi kesici aletle), 1 linç giriÅŸimi, 1 kundaklama, 1 kaçırma vakası yaÅŸandığı, ayrıca Ä°stanbul’da polis operasyonuyla 15 trans bireyin evlerinin kapıları kırılarak gözaltına alındığı belirtilmiÅŸtir. Faillerin yakalandığı nefret cinayetlerinin çoÄŸunda ise sanıklar haksız tahrik indirimi talebinde bulunmuÅŸ, bir kısmının cezasında bu nedenle iyileÅŸtirme yapılmıştır.

    Bilimsel hiçbir geçerliliÄŸi olmadığı, Türk Tabipleri BirliÄŸi, Türkiye Psikiyatri DerneÄŸi, Cinsel EÄŸitim Tedavi ve AraÅŸtırma DerneÄŸi tarafından gerekçeleriyle defalarca vurgulanmasına raÄŸmen, Türk Medeni Kanunu 40. Madde"de yer alan bir kiÅŸinin cinsiyet geçiÅŸi ameliyatı olabilmesi için üreme yeteneÄŸinden kalıcı olarak yoksun olması gerekir ÅŸeklindeki ÅŸart ile trans bireylerin temel insan haklarından biri, yasal olarak ihlal edilmektedir.

    Günümüzde toplumsal yargıları etkileyen ve dönüÅŸtürme gücü olan en önemli kaynaklardan birini medya oluÅŸturmaktadır. Medyada trans bireylere yönelik marjinal yaftalamaların engellenmesi ve doÄŸru bilgilendirmenin yapılması, hem geleneksel cinsel kimlik normlarının esnekleÅŸmesine ve transseksüalitenin toplum gözünde normalleÅŸmesine, hem  kendini tanıma ve adlandırma sürecinde olan ve yardım arayan trans bireylerin içselleÅŸtirdikleri olumsuz yaftalarla kendilerinden utanmalarını engellemeye, hatta doÄŸru tedavi merkezlerine yönlenmelerine yardımcı olacaktır. 

    Yasal düzlemde trans bireyler için hak ihlali olan fertilite ÅŸartının kalkması, nefret söylemlerinin ve suçlarının haksız tahrik indirimleri ile ödüllendirilmesi yerine cezaların ağırlaÅŸtırılarak caydırıcılık kazanması, saÄŸlık alanında trans bireylerin ihtiyaçlarını saÄŸlayabilecek yeterlilikte trans pozitif saÄŸlık hizmet alanlarının desteklenmesi, trans bireylerin eÅŸit vatandaÅŸlık haklarına sahip olmaları ve devlet temelli ayrımcılığa son verilmesi için ilk adım olmalıdır.

    Trans bireylerin yaÅŸadıkları toplumsal, hukuksal ve politik ayrımcılık sadece psikiyatrinin deÄŸil sosyal bilimlerin de konusudur. Bu konuda yapılabilecek çok disiplinli çalışmaların, transseksüel bireylerin sorunlarına çözüm bulunmasında ve transfobinin ortadan kaldırılmasında rehber olacağını düÅŸünüyoruz. Bu amaçla 20 Kasım trans bireylere yönelik nefret suçunu anma gününde yaÅŸamın bir çok alanında süren ama özellikle trans bireylerin saÄŸlık hakkının kullanmada yaÅŸadıkları ayrımcılık ve insan hakkı ihlallerine  kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz.

     

    CETAD  (Cinsel EÄŸitim Tedavi AraÅŸtırma DerneÄŸi)

    Uzm.Dr. Sevilay ZORLU

    Psikiyatrist &  Psikoterapist

    CETAD Antalya Bölge Temsilcisi

    www.antalyaterapipsikiyatri.com

    www.antalyacinselterapi.com

    Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.

    1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5

    Tel: 0 (242) 316 98 99

    facebook.com/antalyaterapipsikiyatri

    twitter.com/DrSevilayZorlu

     

     

  • PEMBE KARETTA(HOMOFOBÄ° TRANSFOBÄ° AYRIMCILIK FARKINDALIK SEMÄ°NERÄ° )

    25-26.10.2014 

    HOMOFOBÄ° TRANSFOBÄ° AYRIMCILIK FARKINDALIK SEMÄ°NERÄ° 

    1.GÜN

    10:00 -10:30 AÇILIÅž - TANITIM

    10:30-12:00 HOMOFOBÄ° SUNUM ANLATIM
    KONUÅžMACI: PSÄ°KÄ°YATRÄ°ST PSÄ°KOTERAPÄ°ST UZM. DR. SEVÄ°LAY ZORLU

    12:00 -13:30 ARA

    13:30- 15:30 TRANSFOBÄ° SUNUM ANLATIM
    KONUÅžMACI: PSÄ°KOLOJÄ°K DANIÅžMAN FATMA ARIK

    15:30 -16:00 ÇAY, KAHVE ARASI

    16:00 -17:30 ATÖLYE (PROJE) ÇALIÅžMASI

    ( HOMOFOBÄ° TRANSFOBÄ° AYRIMCILIÄžA UÄžRAYAN BÄ°REYLERÄ°N
    TOPLUMSAL SÜRECE DÂHÄ°L EDÄ°LEBÄ°LMESÄ° 
    DIÅžLANMA VE ETÄ°KETLENMEYE MARUZ KALMADA
    KAPSAYICI SOSYAL Ä°ÇERME NASIL OLABÄ°LÄ°R)

    17:30 -17:40 KAPANIÅž

    2 GÜN

    14:00 -15:45 AYRIMCILIK SUNUM ANLATIM
    KONUÅžMACI: AVUKAT AHMET ÇEVÄ°K

    15:45-16:00 ÇAY KAHVE ARASI

    16:15-17:00 YAPILAN ATÖLYE (PROJE) ÇALIÅžMASININ DEÄžERLENDÄ°RÄ°LMESÄ°
    SÖYLEŞİ
    FORM DOLDURMA (PROJE HAKKINDA DEÄžERLENDÄ°RME)

    17:00-17:15 KAPANIÅž

  • YAÅžLILIKTA PERFORMANS VE TERKEDÄ°LME TEDÄ°RGÄ°NLİĞİ

    YAŞLILIKTA PERFORMANS VE TERKEDİLME TEDİRGİNLİĞİ

    Orta yaÅŸ dönemine yaklaÅŸan kadın biyolojik olarak cinsel beceri açısından erkeÄŸe göre daha avantajlı. Çünkü, erkeklerde yaÅŸla birlikte uyarılma azalırken, kadınlarda orgazm olma becerileri artar.

    Menopoz korkusuyla bir çok kadın bu dönemde cinsellikten kaçınıyor.Bedende oluÅŸan bir dizi deÄŸiÅŸiklik –sıcak basması, çarpıntı, cilt kuruluÄŸu,kalp ritm bozuklukları, mide sorunları, kabızlık, kemik yoÄŸunluÄŸunda azalma, kas aÄŸrıları gibi- arasında cinsel organlarda da deÄŸiÅŸiklikler yaÅŸanıyor. Vajinal kuruluk, vajina çevresinde kaşıntı, idrar miktar ve çıkışında deÄŸiÅŸiklik gibi…

    Menopoz devresinde cinsel uyarılmada azalma olabileceÄŸine, ancak cinsel istek üzerinde olumsuz bir etkisinin söz konusu olmadığına dikkat çeken uzmanlar, üreme riskinin ortadan kalkmış olmasının cinselliÄŸin daha korkusuz yaÅŸanması gibi bir avantaj sunduÄŸunu vurguluyorlar.

    Sosyo kültürel nedenlerle genç eriÅŸkinlikten itibaren cinsel aktiviteden uzak durmayı yeÄŸleyen kadınlar için menopoz sonrası dönem cinsel kaçınmaları kolaylaÅŸtırıyor, bir ölçüde meÅŸrulaÅŸtırıyor. ErkeÄŸin yaÅŸadığı uyarılma azlığı gibi sorunlar sonucunda cinsel isteksizlik yaÅŸayan kadın, menopozu cinsel yaÅŸamdan uzaklaÅŸmak için bir fırsat olarak görüyor.

    Erkekte uyarılmaya baÄŸlı sorunlar, özellikle sertleÅŸme ile ilgili kaygılar ve cinsel kaçınmalar kadının cinsel yaÅŸamını da etkiliyor. Sonuçta, cinsellik her iki taraf açısından da kaygı verici bir etkinliÄŸe dönüÅŸebiliyor. Çiftlerden birisinin yapıcı yaklaşımı, yaÅŸlanmaya baÄŸlı bu tür sorunları kolayca çözebiliyor.

    Bu dönemde, yaÅŸlanan kadının genç bir kadın için terk edileceÄŸi kaygısının da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Ancak, yaÅŸlanan erkeÄŸin cinsel performans kapasitesi doÄŸal olarak azalırken, genç veya yaÅŸlı olsun kadının cinsel potansiyeli ömürlerinin sonuna kadar sürüyor.

    YAŞLILIK, KADININ CİNSEL İSTEĞİNİ AZALTMIYOR

    Cinsellik özellikle kadınlar için eÅŸlerine duydukları yakınlık ve sevginin bir sonucu olduÄŸundan, eÅŸlerinden yaÅŸlandıkça yeterince ilgi ve sevgi göremeyen

    kadın kırılıyor. Bu kırgınlık onu cinsel açıdan soÄŸumaya götürürken, gönül rahatlığı ile kendini “emekli” edebiliyor.

    Oysa, erkekler için cinsellik daha çok haz odaklı olduÄŸundan, eskisinden daha az da olsa, yaÅŸlanmakta olan erkek hala cinselliÄŸi talep ediyor. Hatta, farklı arayışlarla azalan kapasitesi nedeniyle kaygılarını gidermeye çalışıyor. Kendinden uzaklaÅŸan bir eÅŸ olduÄŸunda da yeni ve daha genç bir eÅŸ arayışına girebiliyor.Uzmanlar, kadının böyle bir potansiyel kaybı söz konusu olmadığı için erkeÄŸi anlamasının aslında hiç kolay olmadığına dikkat çekiyorlar.

    Kendini cinsel görevlerden “emekli” eden kadının yaÅŸlılığını birlikte refah içinde geçireceÄŸi yeni bir eÅŸ bulma ihtimali de oldukça düÅŸük. Dolayısıyla, yaÅŸlanmayı bir tehdit olarak yaÅŸayan kadınlar, yaÅŸlanmamak için yapabildikleri tüm kozmetik yatırımları kendilerine yapıyorlar. Oysa, kadınların bu dönemde asıl ihtiyacı, kendileriyle birlikte yaÅŸlanan eÅŸleriyle birlikte cinsel hazzı keÅŸfe çıkmaları.

    Bu dönemde erkekler, “yeni ilaçların” desteÄŸi ile kapasitelerini yeniden yükseltebiliyorlar. Oysa, çoÄŸul orgazm kapasitesini hiçbir yaÅŸta yitirmeyen kadının bir kadın viagrasına ihtiyacı yok.

     

    CETAD  (Cinsel EÄŸitim Tedavi AraÅŸtırma DerneÄŸi)

    Uzm.Dr. Sevilay ZORLU

    Psikiyatrist &  Psikoterapist

    CETAD Antalya Bölge Temsilcisi

    www.antalyaterapipsikiyatri.com

    www.antalyacinselterapi.com

    Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.

    1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5

    Tel: 0 (242) 316 98 99

    facebook.com/antalyaterapipsikiyatri

    twitter.com/DrSevilayZorlu

  • YAÅžLILIKTA CÄ°NSEL YAÅžAMI ETKÄ°LEYEN 12 MÄ°T

    YAÅžLILIKTA CÄ°NSEL YAÅžAMI ETKÄ°LEYEN 12 MÄ°T

    1. HEM ERKEKLER HEM KADINLAR Ä°ÇÄ°N YAÅžLANDIKLARINDA CÄ°NSELLİĞİN KALÄ°TESÄ° AZALIR:

    YANLIÅž

    Cinsel yanıtlar 50’sinden sonra kötüleÅŸmez sadece farklılaşır. Ereksiyonlar,

    20’li yaÅŸlarda olduÄŸu kadar sert olmayabilir. Ancak sertleÅŸme süresi daha uzun olabilir. Daha az olan bu sertleÅŸme de partneri uyarmak için yeterli olabilir. Hatta, cinsel gerilimin daha yavaÅŸ oluÅŸmasından hoÅŸlanabilir ve ayrıca cinsel birleÅŸmede eÅŸini orgazma ulaÅŸtırmak için zamanı kullanabilir.  Orta yaşı geçmiÅŸ erkekler, penis başına uygulanan friksiyon ötesinde,geniÅŸ bir alanda bedenine dokunulmaktan ve bedenin uyarılmasından zevk alabilir.

    Kadınlar çoÄŸu kez 30’lu yaÅŸları biraz geçinceye dek cinselliÄŸi baÅŸlatmaktan

    hoÅŸlanmazlar. YaÅŸlandıklarında kadınların cinsellik açısından kendilerine güvenleri artar. Cinsel birleÅŸmeden daha fazla zevk alırlar. 30’lu yaÅŸların sonlarından veya 40’lı yaÅŸların baÅŸlarından baÅŸlayarak bir kadının hormonal dengesinde bir sapma, vajinanın ıslanmasında artma olur ve orgazm  yeteneÄŸi artar.

    Erkekler ve kadınlar 50’lerine geldiklerinde cinsellik açısından kendilerine güvendikleri gibi duygusal açıdan da olgunlaşırlar. Bu olgunluk kadın ve erkeÄŸin birbirleriyle daha yakın iliÅŸkide bulunmalarına yol açar. Yıllar geçtikçe cinselliÄŸin kalitesi kesinlikle artar ve ulaÅŸtığı yüksek düzeyde kalır.

    2. ÅžAYET BÄ°R KADINDA VAJÄ°NADA YETERÄ° KADAR ISLANMA OLMAMIÅžSA VEYA BÄ°R ERKEKTE HEMEN SERTLEÅžME OLUÅžMAMIÅžSA KADIN VEYA ERKEKTE CÄ°NSEL

    Ä°STEKSÄ°ZLÄ°K VARDIR: YANLIÅž

    Bu tamamen yanlıştır. Yetersiz ıslanma hormonal değişikliğin bir

    sonucudur, cinsel istek eksikliÄŸi deÄŸildir. Bu durum jellerle veya hormon

    içeren kremlerle veya HRT ile düzeltilebilir.

    YaÅŸlı erkeklerde cinsel arzu her zaman hemen bir sertleÅŸmeye dönüÅŸemez.

    Bazı erkekler bütün beden boyunca cinsel arzuyu hissederler. Cinsel arzuları sadece penisleriyle sınırlı deÄŸildir.

    3. SERTLEÅžME SORUNLARI KAÇINILMAZDIR VE TIBBÄ° MÜDAHALE OLMADIKÇA DÜZELMEZ:YANLIÅŸ

    ÇoÄŸu kez erkekler doÄŸal fizyolojik deÄŸiÅŸikliklerle sertleÅŸme sorununu karıştırabilirler. Yeteri kadar penisleri sertleÅŸmez, çünkü 20 yaşında deÄŸillerdir. Bir sertleÅŸme oluÅŸmadığında veya sertleÅŸmeyi sürdüremediÄŸinde aşırı tepki gösterirler. 40 yaÅŸ civarına kadar hemen hemen her erkek bir sertleÅŸme sorunu yaÅŸayabilir ve bir çokları gereksiz korkuya kapılır. Bu gereksiz korkular daha fazla sertleÅŸme sorunlarına neden olur, saÄŸlıklı, fiziksel ve cinsel açıdan aktif erkekler sertleÅŸmelerini tıbbi müdahale olmadan tüm yaÅŸlılık döneminde sürdürebilir. Amerikan Ulusal SaÄŸlık Enstitüsü 65 yaÅŸ üzerinde erkeklerin sadece yüzde15-25’inde ileri derecede sertleÅŸme sorunu olduÄŸunu bildirmiÅŸtir. Bunların çoÄŸunun da nedeni kullandıkları ilaçlar, tıbbi hastalıklardır.

     4. KADINDA CÄ°NSEL Ä°STEK MENOPOZU TAKÄ°BEN DRAMATÄ°K ÅžEKÄ°LDE AZALIR: YANLIÅž

    Bazı kadınlarda menopozu takiben cinsel arzuda belirgin azalma görülür.50 yaÅŸ üzeri kadınlarda yapılan araÅŸtırmaya göre, kadınların yüzde 72’den fazlasının cinsel arzu azalması dahil, cinsel yaÅŸamlarıyla ilgili herhangi bir ÅŸikayetleri yoktu. Kadınlar menopozu takiben seviÅŸme ile daha az ilgileniyorlarsa, nedenleri hormonal dengesizlik veya olumsuz düÅŸüncelerdir. Her ikisi de kolaylıkla halledilir. Ayrıca herhangi bir yaÅŸtaki cinsel istek baÅŸka birçok faktörle etkilenir: saÄŸlık, iliÅŸki sorunları ve iliÅŸkiler dışında birçok stres faktörleri gibi. 

    5. BÄ°R ERKEK BÄ°R KEZ KARISI TARAFINDAN UYARILMAMIÅžSA, EŞİYLE BÜYÜK SEVÄ°ÅžME SORUNLARI OLACAKTIR: YANLIÅž

    40 yaşından itibaren bir erkekte bir sertleÅŸme oluÅŸturmak için penisi doÄŸrudan doÄŸruya uyarmak gerekir. Orta yaÅŸta bir seviÅŸme sorunu varsa, neden yaÅŸlanan vücut görünümünden çok iliÅŸkilerdeki çatışmalardan kaynaklanabilir.Erkekler, kadınlarla psikolojik olarak daha fazla uyum içinde olurlarsa duygularını, cinsel anlatım yollarını ortaya koyarlar. Gençliklerinde yaÅŸamadıkları derecede cinselliÄŸi yaÅŸarlar, duygularını içlerinde saklamaktan ziyade ifade ettiklerinde daha tutkulu ve ihtiraslı olurlar.

    6. ERKEKLER CÄ°NSELLÄ°K AÇISINDAN 15-20 YAÅžLARINDA EN YÜKSEK NOKTAYA ULAÅžIRLAR:YANLIÅž

    Bu sertleÅŸmeler yaÅŸlılık dönemlerine oranla daha serttirler. Åžayet inselperformansa sadece hızlı ve sert sertleÅŸmelerle karar verilirse en yüksek

    nokta gerçekten gençlikte olur.

    Ancak cinselliÄŸi daha geniÅŸ sözcüklerle anlatırsak bir erkek iyi bir aşık olma,

    boÅŸalma kontrolü ve farklı yollarla partnerini memnun etme yeteneÄŸini yaÅŸ

    ilerledikçe kazanır.

    7. KADINLAR CÄ°NSELLÄ°K AÇISINDAN EN YÜKSEK NOKTAYA OTUZLARINDA ULAÅžIRLAR:YANLIÅž

    Birçok kadın için, cinsellik otuzlarında en iyi durumdadır. Fakat kadınların cinselliÄŸe yanıtları birçok kiÅŸinin yanlış ÅŸekilde inandıkları gibi 30’lu yaÅŸlardan sonra bir plato oluÅŸturup daha sonra azalmaz. Kadınların vücutları ile artmış uyumları ve seviÅŸmede kendine olan güvenleri 30’lu yaÅŸlardan sonra artmaya devam eder. Bir kadının orgazm kapasitesi bir çok kez orgazm olabilme yeteneÄŸi dahil olmak üzere yaÅŸla azalmaz.

    8. GENÇLÄ°K DÖNEMLERÄ°NDE ORGAZMLAR ÇOK DAHA YOÄžUN OLUR: YANLIÅž

    BirçoÄŸumuz cinselliÄŸin sadece gençliÄŸe özgü olduÄŸuna, o dönemde daha güzel olduÄŸuna inanırız. Bu inanışın doÄŸal sonucu olarak cinsellik gençler tarafından daha yoÄŸun ÅŸekilde yaÅŸanır. Bu inanış doÄŸru deÄŸildir. Kadınlar çoÄŸu kez orgazmları 40 yaşından sonra daha yoÄŸun yaÅŸadıklarını ifade ederler. Erkekler boÅŸalma güçlerinin orta yaÅŸta gençlik dönemlerinde olduÄŸu gibi kuvvetli olmadığını fark ederlerken, tüm cinsel organlar dahil bedenin diÄŸer bölümlerinde de daha yaygın orgazm hissederler. Sadece penis başı orgazmı yaÅŸamazlar.

    9. KALP VE DÄ°ÄžER FÄ°ZÄ°KSEL SORUNLARI OLAN ERKEKLER VE KADINLARIN CÄ°NSEL^AKTÄ°VÄ°TEDEN KAÇINMALARI GEREKÄ°R: YANLIÅž

    Boston New England Deaconess Hastanesi’nde 1600 kiÅŸi üzerinde yapılan bir çalışmada, cinsel iliÅŸki sırasında bir kalp krizi geçirme riskinin, kabaca sabahleyin yataktan kalkma sırasında olabilecek bir kalp krizi riskine eÅŸit olduÄŸu saptanmıştır. National Institute of Aging’in direktörünün (Dr. Robert Butler) açıklamasına  göre, cinsel birleÅŸme sırasında kalp krizi tüm koroner ölümlerin yüzde birinden daha azdır. Bunların yüzde 70’i de evlilik dışı iliÅŸkilerde ve iliÅŸkide stresin yüksek olduÄŸu durumlarda görülür.Cinsel aktivite herkes için gerçekten çok iyi bir ÅŸeydir. SeviÅŸmenin birçok fiziksel ve psikolojik yararları vardır. Stresi azaltmaktan, depresyonu önlemeye kadar.

    10. CÄ°NSEL Ä°LÄ°ÅžKÄ°NÄ°N ORGAZM Ä°LE SONLANMASI GEREKÄ°R: YANLIÅž

    Hem erkekler, hem de kadınlar orgazm ile sonuçlanmayan seviÅŸmeyi doyurucu bulurlar. Bazen çiftler yorgun olabilir veya acele iÅŸleri vardır.ÖpüÅŸmek, okÅŸamak, sarılmak da isterler. Orgazm her zaman ulaşılması gereken bir hedef deÄŸildir. Gerçekten yaÅŸlı aşıklar, orgazm olmaksızın ayrıntılı ÅŸekilde seviÅŸirler.

    11. ORAL SEKS DAHA ÇOK GENÇLER Ä°ÇÄ°NDÄ°R: YANLIÅž

    Janus Report of Sexual Behavior ve Kinsey Institute New Report on Sex’e göre çiftler 40 yaÅŸlarında 20’li yaÅŸlara oranla daha fazla oral seks yaparlar.

    12. CÄ°NSEL BÄ°RLEÅžME HEDEFLENMESÄ° GEREKEN TEK DAVRANIÅž ÇEŞİDÄ°DÄ°R: YANLIÅž

    Batı kültüründe cinsel iliÅŸki eÅŸittir, cinsel birleÅŸmedir. Hint kitabı Kama Sutra’da bir çok seviÅŸme ÅŸekilleri önerilmiÅŸtir. Ön seviÅŸmeler, erkek ve kadının birbirine cinsel zevk vermek için yaptıkları her türlü cinsel oynaÅŸma cinsel birleÅŸme kadar zevk verir. Orta yaşı geçmiÅŸ erkekler, tıpkı kadınların istedikleri gibi, uyarılmak için dokunulmayı, öpüÅŸmeyi ve okÅŸamayı isterler. Hatta bazen cinsel organın oral yolla veya elle uyarılması daha fazla zevk verir.

     

    CETAD  (Cinsel EÄŸitim Tedavi AraÅŸtırma DerneÄŸi)

    Uzm.Dr. Sevilay ZORLU

    Psikiyatrist &  Psikoterapist

    CETAD Antalya Bölge Temsilcisi

    www.antalyaterapipsikiyatri.com

    www.antalyacinselterapi.com

    Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.

    1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5

    Tel: 0 (242) 316 98 99

    facebook.com/antalyaterapipsikiyatri

    twitter.com/DrSevilayZorlu

     

  • YAÅžLILIKTA CÄ°NSELLÄ°K: SIR DOLU SESSÄ°ZLÄ°K YAÅž 70… Ä°Åž BÄ°TMÄ°Åž...

    YAÅžLILIKTA  CÄ°NSELLÄ°K: SIR DOLU SESSÄ°ZLÄ°K

    YAÅž 70… Ä°Åž BÄ°TMÄ°Åž DEĞİL!

    Dünya nüfusu her geçen gün yaÅŸlanıyor. Ve, yaÅŸlılıkta cinsellik, sırlarla dolu bir sessizliÄŸe gömülü. YaÅŸlıların organik ve psikiyatrik hastalıkları pek çok araÅŸtırmaya konu olduÄŸu halde, cinsel iÅŸlev bozuklukları üzerinde en az durulan konulardan birisi.

    YaÅŸlılar, gençlere oranla kendilerini daha az çekici buluyorlar ve cinsellikten zevk alma haklarının daha az olması gerektiÄŸini düÅŸünüyorlar. YaÅŸ ilerledikçe ya cinselliÄŸi yaÅŸamaktan vazgeçiliyor ya da iÄŸrenç, çirkin ve yakışıksız bulunuyor. Oysa, cinsel açıdan doyumlu bir yaÅŸlılık, bağımsızlık, özgüven duygularını yaÅŸanmasını saÄŸlıyor ve genç hissettiriyor.“Bu yaÅŸtan sonra mı…” demeyin. YaÅŸlanmak, cinselliÄŸi yaÅŸamaya engel deÄŸil. Yeter ki yaÅŸ ilerledikçe fiziksel olarak nelerin deÄŸiÅŸtiÄŸini bilin ve beklentileriniz gerçekçi olsun.Partneri olan erkeklerde cinsel birleÅŸme sıklığı, 30-39 yaÅŸ arasında olanlarda haftada bir kez iken, 90-99 yaÅŸları arasında olan erkeklerde sadece senede bir kez. SertleÅŸme yaÅŸla belirgin olarak azalıyor. Ancak, yaÅŸlılıkta cinsel aktivite sadece cinsel birleÅŸme demek deÄŸil. Cinsel birleÅŸmenin sayısı azalsa bile doyumlu bir cinsel yaÅŸam mümkün. YaÅŸlıların, cinsellik konusunda yeterli bilgileri yok. Ve, cinselliÄŸi  konuÅŸmaktan, cinselliÄŸi tartışmaktan rahatsız oluyorlar. Uzmanlar, iyi bir iletiÅŸim kurulduÄŸunda yaÅŸlıların konuÅŸmaya hazır olduklarını gözlemliyorlar. YaÅŸlılar, toplumun genç üyelerine oranla daha az cinsel bilgiye sahip. Bu nedenle, cinsel eÄŸitim sadece gençlere ve yetiÅŸkinlere deÄŸil, yaÅŸlılara da verilmeli. SaÄŸlıklı bir cinsel yaÅŸam yaÅŸlıların da hakkı.

    YaÅŸlılıkta cinselliÄŸi yaÅŸayanlar…

    Duygusal yakınlığını koruyor

    Fiziksel zevki yaşıyor ve gereksinimleri doyuruyor

    Kendini genç hissediyor

    Toplumun yanlış kalıp düÅŸüncelerine meydan okuyor

    Yeni bir cinsel kimlik oluÅŸturabiliyor

    Bedenini fark ediyor ve beden deÄŸiÅŸikliklerine uyum saÄŸlayabiliyor

    KÄ°MLER YAÅžLIDIR?

    YaÅŸlı, yakın zamana kadar cinselliÄŸe karşı ilgisiz, fiziksel veya zihinsel hastalığı olması gereken, bağımlı ve pasif, ekonomik ve sosyal destek bekleyen bir birey olarak tanımlanırdı. Günümüzde yaÅŸlılık, sosyal bilimcilerin, psikologların, biyologların, geriatristlerin ve geriatrik psikiyatristlerin araÅŸtırmaları ile yeni bir anlam kazanmaya baÅŸladı. 18. yy sonlarında ortalama yaÅŸam süresi 35 idi. Bugünse 65 yaÅŸ yaÅŸlılığın baÅŸlangıcı olarak tanımlanıyor. Uzmanlara göre, 65-75 yaÅŸ arasını erken yaÅŸlılık, 75 ve üstünü ileri yaÅŸlılık. 

     

    CETAD  (Cinsel EÄŸitim Tedavi AraÅŸtırma DerneÄŸi)

    Uzm.Dr. Sevilay ZORLU

    Psikiyatrist &  Psikoterapist

    CETAD Antalya Bölge Temsilcisi

    www.antalyaterapipsikiyatri.com

    www.antalyacinselterapi.com

    Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.

    1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5

    Tel: 0 (242) 316 98 99

    facebook.com/antalyaterapipsikiyatri

    twitter.com/DrSevilayZorlu

     

Bize Sorun
Adınız Soyadınız :
YaÅŸ :
Åžehir :
E-Posta :
Sorunuz :

Ziyaretci Defteri

Ä°statistik
Çevrimiçi :
19
Günlük :
123
Haftalık :
440
Aylık :
2629
Web Sitlerimiz: Antalya Terapi Psikiyatri | Antalya Cinsel Terapi | Neo Rezonans Antalya | Sevilay Zorlu
Copyright © 2013 Antalya Terapi Psikiyatri. Web Programlama - Maxantalya Her hakkı saklıdır.