Åžeker hastalığı olan erkeklerde en sık görülen cinsel sorun sertleÅŸme güçlükleridir. Hastalığa baÄŸlı damar, kas dokusu ve sinir hücrelerindeki bozukluklar sertleÅŸme bozukluÄŸunun sebepleridir. Özellikle daha yaÅŸlı, hastalık süresi uzun olan ve sigara içen ÅŸeker hastalarında daha çok sertleÅŸme zorlukları olmaktadır.
Sinir hasarına baÄŸlı olarak boÅŸalma problemleri görülebilmektedir. Retrograd boÅŸalma denilen meninin mesaneye kaçması ya da boÅŸalmanın yetersiz olması bu sorunlar arasında sayılabilir.
SertleÅŸme sorunları dışında cinsel istekte, uyarılmada ve cinsel tatminde azalma gibi sorunlarda görülmektedir. Bu sorunların bir bölümü fizyolojik etkenler dışında psikolojik sebeplerle ortaya çıkmaktadır.
Åžeker hastası olan kadınlarda en sık görülen cinsel iÅŸlev bozuklukları nelerdir?
Bu konuyla ilgili çok az bilimsel yayın bulunmaktadır. Ancak en sık görülen cinsel sorunlar cinsel istekte azalma, cinsel uyarılmada ve ıslanmada azalma, orgazm güçlükleri ve ıslanmanın azalmasına baÄŸlı olarak görülen cinsel iliÅŸki esnasında aÄŸrı olarak belirtilmiÅŸtir. Dia betik kadın hastalarda aÄŸrılı iliÅŸkinin bir baÅŸka sık görülen sebebi ise vajina mantar enfeksiyonları olmaktadır.
Şeker hastalığına bağlı cinsel sorunların tedavisi nasıldır?
Öncelikle sorunun psikolojik ve fizyolojik boyutlarını iyi ayırd edebilmek önemlidir. Hastalığa baÄŸlı geliÅŸen düÅŸük benlik saygısı, depresyon, hastalığın sebep olduÄŸu hayat kalitesinde ve sosyal iliÅŸkilerdeki sorunlara psikoterapötik yöntemlerle yardımcı olunmalıdır.
SertleÅŸme sorunlarında PDE5 inhibitörleri en sık kullanılan ilaçlardır. Prostoglandin enjeksiyonları diÄŸer kullanılan yöntemler arasında sayılabilir. Kadınlarda aÄŸrılı cinsel iliÅŸkiye sebep olabilecek vajina mantar enfeksiyonlarının tedavisine önem verilmelidir.
CETAD (Cinsel Eğitim Tedavi Araştırma Derneği)
Uzm.Dr. Sevilay ZORLU
Psikiyatrist & Psikoterapist
CETAD Antalya Bölge Temsilcisi
www.antalyaterapipsikiyatri.com
Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.
1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5
Tel: 0 (242) 316 98 99
facebook.com/antalyaterapipsikiyatri
twitter.com/DrSevilayZorlu