VAJİNİSMUS: HER İKİ KADINDAN BİRİSİ…
Kanada’da yapılan bir araştırmada kadınların sadece %1-6’sı vajinismus yaşadığını gösterirken, CETAD Araştırması’na göre Türkiye’de HER 10 KADINDAN BİRİ bu sorunu yaşıyor.
Araştırmada
“İlk cinsel birleşmeniz ya da birleşmeyi denemeniz sırasında korku,kasılma, acı hissi ya da kaçınma davranışınız nedeniyle cinsel birleşmenin gerçekleşmediği oldu mu?” sorusunu % 54’ü “EVET, OLDU” diye yanıtlıyor. Araştırmanın bu konudaki bir başka ilginç bulgusu ise “evet” diyen bukadınların % 17’sinin “Zaman zaman hala bu durumu yaşadığım oluyor” demesi. Uzmanlara göre bu oran çok yüksek ancak beklenen bir sonuç.Ülkemizde cinsel tedavi merkezlerine başvuran neredeyse her iki kadından birinin vajinismus tedavisi için başvurmasının en temel nedeni ise sorunun bu kadar yaygın olması. Geleneksel tutum, muhafazakar yapı, eğitimsizlik, koruyucu aile yapıları ve kızlık zarının hala kadının namusu olarak görülüyor olması en önemli nedenler.Nitekim araştırmada,
eğitimsiz kadınlar arasındaki oran % 68’lere çıkarken,
üniversite mezunlarında % 35’lere düşüyor.
“VAJİNANIN CİNSEL BİRLEŞMEYİ ENGELLEYECEK BİÇİMDE, YİNELEYİCİ YA DA SÜREKLİ OLARAK İSTEM DIŞI KASILMASI” olarak tanımlanan ve bir savunma tepkisi olan Vajinismus, kadınların ancak cinsel birleşme denemesinde bulunmalarıyla ortaya çıkıyor.
Birçok kadın evlilik öncesinde nişanlılarıyla cinsel birleşme denemesinden bilinçsiz olarak kaçınıyor ve bunu ahlaki ya da dini nedenlere bağlıyorlar. Böylece, cinse birleşme denemesini mümkün olduğunca erteliyorlar. Evlendikten sonra da bir çoğu yorgun olduğu veya başının ağrıdığı gerekçesiylebirleşme denemesini erteliyor.
Vakaların çoğunda, ilk cinsel birleşmesinde korku ve kasılma ortaya çıkınca, birkaç ay içinde cinsel birleşme denemeleri giderek seyreliyor ve cinsel birleşme denemesinde bulunmaksızın “sürtünme” ile boşalma alışkanlığı geliştiriyorlar.
Tedavi arayışı birçok vakada, evlilikten sonraki BİR YIL içinde ortaya çıkıyor. Ancak bazı vakalarda 20 YILI bile geçebiliyor. Tedavi arayışı ise çoğunlukla çocuk sahibi olmak isteği veya çevreden gelen “ çocuk yapın” baskısına bağlı oluyor.
Vajinismuslu kadınların kurallara uyan, kızgınlığını dışa vuramayan,sürekli bir kabul ihtiyacı içinde olan “İYİ KIZLAR” olduğu saptanmış durumda. Bu kadınların bir başka özelliği ise genellikle baskıcı ve otoriter olan babalarının tersi özelliklerini gösteren erkekleri eş olarak seçmeleri.Yani, bu kadınlar genellikle, NAZİK, KİBAR VE PASİF ERKEKLERİ KOCA OLARAK SEÇİYORLAR.
CETAD 1. BİLGİLENDİRME DOSYASI BASIN BÜLTENİ
31 Ekim 2006 / İSTANBUL
CETAD (Cinsel Eğitim Tedavi Araştırma Derneği)
Uzm.Dr. Sevilay ZORLU
Psikiyatrist & Psikoterapist
CETAD Antalya Bölge Temsilcisi
www.antalyaterapipsikiyatri.com
Şirinyalı Mh. İsmet Gökşen Cad.
1528 S. Şahbaz Apt. K:2 D:5
Tel: 0 (242) 316 98 99
facebook.com/antalyaterapipsikiyatri
twitter.com/DrSevilayZorlu