Farklı kültürlerde, farklı coÄŸrafyalarda ve farklı tarihsel zamanlarda kadınlara ve erkeklere toplumsal olarak yüklenen roller ve sorumluluklar bütününü ifade eder. Bu tanım, tipik olarak kadınlara ya da erkeklere ait özellikler ve beceriler ile deÄŸiÅŸik durumlarda kadın ve erkeklerden genellikle beklenen davranış biçimlerini de içerir. Her iki cinse ait bu tür özellikler; aile, arkadaÅŸlar, söz sahibi kiÅŸiler, dini ve kültürel öÄŸretilerin yanı sıra okul, iÅŸyeri ve basın yayın organlarının etkileri ile ÅŸekillenmektedir. Toplumsal cinsiyet kavramı; kadın ve erkeÄŸin toplum içindeki farklı rollerini, sosyal konumlarını, ekonomik ve politik güçlerini yansıtır ve aynı zamanda tüm bunları etkiler.
TOPLUMSAL CÄ°NSÄ°YET ROLÜ
Toplumsal cinsiyetin bir parçasıdır ve kiÅŸinin kendisini bir oÄŸlan çocuk/erkek veya kız çocuk/kadın konumunda göstermek için yaptığı ve söylediÄŸi ÅŸeylerin tümü olarak tanımlanmaktadır. Bireyler arasındaki biyolojik cinsiyet farkı toplumsal bir eÅŸitsizlik yaratmamaktadır. Ancak, kadına ve erkeÄŸe yüklenen toplumsal cinsiyet rolleri ve sorumlulukları bireyler arasında bir eÅŸitsizlik ve ayrımcılığa sebep olmaktadır. Bu, ataerkil toplumdaki cinsiyetçi yaklaşımlardan kaynaklanmaktadır.
Sabit toplumsal cinsiyet kimliÄŸi olduÄŸu düÅŸüncesinin öncesine geçmek, bazılarımız için yeni ve baÅŸ etmesi güç bir bazılarımız için hayatın ta kendisi. "Biyolojik cinsiyet" ve "toplumsal cinsiyet" ayrı, ancak baÄŸlantılı kavramlara Biyolojik cinsiyet, genel olarak, bir insanın penis, testiser. vajina, rahim ve benzeri biyolojik özellikleri üzerinden mumlanır. Bunlar anatomik bakımdan bir kiÅŸiyi kadın ya da erkek olarak tanımlayan özelliklerdir."Toplumsal cinsiyet" ya da tıpta kullanılan terimiyle "cinsellik kimliÄŸi" ise çeÅŸitli anlamlarda kullanılır. Bazen "toplumsal cinsiyet" kavramıyla toplumsal cinsiyet rolleri ya da ifadeleri belli bir zaman döneminde belli bir kültürde "erkeksi" ya da "kadınsı" kabul edilen davranış özellikleri kastedilir. Bu özellikler, saç ÅŸekli ve giyim stilinden, insanların konuÅŸma ya da duygularını ifade etme tarzlarına kadar uzanabilir. "Toplumsal cinsiyet" kavramı, toplumsal cinsiyet kimliÄŸini erkek, kadın ya da transseksüel olarak kendimize dair içsel algımızı- ifade etmek için de kullanılabilir.
CETAD (Cinsel Eğitim Tedavi Araştırma Derneği)
Uzm.Dr. Sevilay ZORLU
Psikiyatrist & Psikoterapist
CETAD Antalya Bölge Temsilcis
www.antalyaterapipsikiyatri.com
www.facebook.com/AntalyaTerapiPsikiyatri
twitter.com/DrSevilayZorlu
Åžirinyalı Mh. Ä°smet GökÅŸen Cad.
1528 S. Åžahbaz Apt. K:2 D:5
Tel: 0 242 316 98 99